Har du ett partikelfilter?

Har du ett partikelfilter? Du undrar säkert varför jag ställer den här frågan. Låt mig berätta det för dig! Idag tänkte jag skriva ett inlägg om just partikelfilter, alltså dieselpartikelfilter. Dessutom kommer jag prata om rengöring av partikelfilter. Så om du nu har ett partikelfilter kommer det här vara ett aktuellt inlägg för dig, eller kanske är du bara intresserad av ämnet.

Vad är dieselpartikelfilter? Först och främst används de för att filtrera bort sotpartiklar från avgaserna. De används i de flesta dieselmotorer, men nu särskilt i moderna dieselmotorer med låga utsläpp. Huvudsyftet är att minska utsläppen och förbättra luftkvaliteten. Funkar det som det ska kan 99,9% av partiklarna avskiljas.

Du kan hämma motorns prestanda om du inte rengör det tillräckligt regelbundet. Rengöring av partikelfiltret ska göras enligt tillverkarens riktlinjer eller av en sakkunnig serviceproducent. Eftersom det är en viktig del i dieselfordon skulle jag rekommendera dig att ta professionell hjälp av ett företag som vet exakt hur en rengöring av partikelfilter ska genomföras. Det är speciellt viktigt om du själv inte riktigt vet hur du ska gå tillväga, försöker du rengöra filtret och gör fel kan det bli en dyr historia. Tveka därför inte på att ta hjälp när det väl är dags för en rengöring, så kan du vara säker på att det blir rätt.

Så hur vet du att det är dags för en rengöring? Eller är det idé att byta filtret? Ett partikelfilter behöver bytas enligt rekommenderade intervaller, eller när en lampa lyster på instrumentbrädan. Du kan även märka att bilen börjar gå dåligt eller har svårt att starta när partikelfiltret behöver bytas eller rengöras. Dessutom ökar bränsleförbrukningen. Skulle man inte åtgärda felet i tid riskerar man att filtret förstörs helt.

Är det då bäst att byta eller rengöra? Man brukar säga att ett partikelfilter som är rengjort i princip blir som nytt och kan hålla lika länge som ett helt nytt av samma typ. Alltså sitter skillnaden i priset och inte i funktionen, det är billigare att rengöra sitt partikelfilter än att behöva köpa ett nytt.